+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Spieren en gewrichten | 23 Jan 2007


Naargelang mensen ouder worden ontwikkelen sommige van hen pijn aan de knieŽn. De knieŽn kunnen stijf worden en geleidelijk kan het moeilijk worden om nog rond te bewegen. Dit soort pijn noemt men artrose van de knie, osteoarthritis of ook gonartrose.

Een link naar een vorig artikel dat ik schreef over artrose in het algemeen vindt u hier.

In dit bericht zou ik het willen hebben over een studie die werd gepubliceerd in het Oxford Journal of Rheumatology. De aard van de studie is een zogenaamd systematische bespreking (systematic review). Studies die van een goede methodologische kwaliteit zijn worden opgezocht en vergeleken met elkaar. Dan maakt men de eindbalans op.

Meer bepaald verzamelde men 13 protocols, waarvan er uiteindelijk acht geselecteerd werden voor verdere bespreking. De studies onderzochten allemaal het effect van acupunctuur op de pijnbelevenis en op de kniefunctie. De meest frequent gebruikte metingswijze was via de zgn. WOMAC-scores.

Een totaal van 1334 patiŽnten werden zo behandeld met acupunctuur. Het effect van de behandeling was zo dat acupunctuur significant beter was dan placebo- of nepacupunctuur, zowel wat betreft pijn als functionaliteit. De patiŽnten hadden dus minder pijn en konden zich ook beter bewegen dan voorheen.

Belangrijk was ook dat dit effect op lange termijn nog steeds merkbaar was: de pijnverbetering was niet alleen van korte duur; het effect bleek ook lang duren. Uit het onderzoek bleek ook dat acupunctuur beter was dan gewoon er niets aan doen, en er waren niet genoeg gegevens om acupunctuur te vergelijken met andere interventies zoals geneesmiddelen en kinesitherapie. Verdere studies zouden kunnen uitmaken of acupunctuur al dan niet beter werkt dan conventionele behandeling, of dat de combinatie van acupunctuur met andere therapievormen de beste behandelwijze is?