+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Maag en darmen | 19 Sep 2006


Ochtendmisselijkheid treft zo'n 60 tot 80 procent van de zwangere vrouwen. De meesten raken er wel doorheen mits hun voedigspatroon even wat aan te passen.

Voor anderen is die misselijkheid wel een probleem. Men noemt het dan hyperemesis gravidarum en hoewel er een aantal geneesmiddelen bestaan om deze soms levensbedreigende ziekte te behandelen, is het resultaat van de behandeling niet altijd even goed.

De werking van acupunctuur bij misselijkheid en overgeven  in verschillende omstandigheden (zwangerschap, pre- en postoperatief, chemotherapie, tandoperatie, wagenziekte,..) is al zeer goed bestudeerd geweest. Het is één van de eerste aandoeningen waarbij de positieve werking van acupunctuur in brede kringen aanvaard werd. Het Amerikaanse National Institute of Health (NIH) bracht hierover in 1997 verslag uit.

Hieronder enkele studies over acupunctuur voor ochtendmisselijkheid en zwangerschapsbraken:

In een BBC nieuwsverslag wordt een studie besproken waaraan meer dan 600 vrouwen deelnamen die minder dan 14 weken zwanger waren. Allen haddden ze last van nausea en braken. Soms was er slechts één behandeling nodig om een goed effect te bekomen, en in totaal kregen ze wekelijkse behandeling gedurende vier weken. Acupunctuur bleek in staat om de misselijkheid te verhelpen. Een dokter besluit dat vrouwen nu een optie meer hebben om hun ochtendmisselijkheid te helpen behandelen.

In in een andere studie(2005) werd het effect van acupunctuur op ongemakken veroorzaakt door hyperemesis gravidarum vergeleken met een klassieke farmacologische behandeling. Het resultaat was dat beide therapieën even efficiënt waren, waarbij de geneesmiddelen soms iets sneller werkten, maar het effect van de acupunctuur wel progressief sterker werd na een aantal behandeling. Een verschil was bovendien dat acupunctuur zoals vaak een aardig neveneffect had: men functioneerde beter; psychoscociale variabelen verbeterden. 

Een studie uit 2001 bewees dat acupunctuur op het punt Pericardium 6 (PC6) een duidelijk effect had op zwangerschapsbraken en -misselijkheid, meer dan de placebobehandeling. Het punt PC6, Neiguan in het Chinees, wat "deur naar het inwendige" betekent, ligt twee duim boven de binnenste polsplooi. Indien u last hebt van misselijkheid kunt u zelf dit punt masseren met uw duim (acupressuur met andere woorden) om de misselijkheid te verhelpen. Een duidelijke afbeelding van dit punt vindt u hier.

En terwijl we het toch over acupressuur hadden: deze Koreaanse studie toonde aan dat acupressuur op het bovenvermelde punt PC6 een zeer duidelijk effect had op misselijkheid en overgeven bij zwangere vrouwen. In de placebogroep en de controlegroep was er geen effect. De onderzoekers stellen voor dat verpleegsters deze eenvoudige techniek aanleren om zwangere vrouwen die lijden aan misselijkheid uit de nood te helpen tijdens een ziekteverblijf, of zelfs thuis. Beter nog, leer zelf deze techniek. Er zijn ook polsbandjes op de markt die automatisch een druk of een magnetische kracht uitoefenen op PC6.

Het Journal of Pain and Symptom Management publiceerde een studie die intensieve acupunctuurtherapie in de behandeling van misselijkheid en braken bij zwangere vrouwen onderzocht. De groep die aktieve acupunctuur onderging verbeterde telkens duidelijk beter dan de controlegroep, zelfs wanneer de groepen omgeschakeld werden (wie eerst acupunctuur kreeg, kreeg daarna nepacupunctuur. De acupunctuurgroepen waren diegene die meest baat hadden van de therapie.)

In het Chinees vindt men nog een hele reeks onderzoeken die bevestigen dat acupunctuur werkt voor ochtendmisselijkheid. Ter voorbeeld haal ik een studie(1) aan die 150 vrouwen onderzocht, die willekeurig werden ingedeeld in een acupunctuur/moxibustiegroep, een Chinese kruidengroep, en een Westerse geneesmiddelengroep. Respectievelijk hadden 86%, 42%, en 38% van de deelneemsters baat bij hun therapie. Wie deze studie wenst te lezen: zend mij een berichtje en ik zend de studie naar u door.

Nog een tip: gember kan ook helpen in de strijd tegen ochtendmisselijkheid en braken. Gember is een veelgebruikt kruid in de Chinese geneeskunde (en in de Chinese keuken!) en dient o.a. om braken te stoppen. In een review van zes studies werd aangetoond dat gember effectief was in het behandelen van ochtendmisselijkheid.

 

(1) Observation of therapeutic effect of acupuncture and moxibustion on hyperemesis gravidarum, Zhang Zhong-Hua, Zhong Guo Zhen Jiu (Chinese Acupuncture & Moxibustion), 2005, 25-7, pp. 469-470.