+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Overige | 01 Aug 2006


Dit is de eerste echt goed opgestelde studie die de pijnstillende effecten van ooracupunctuur onderzoekt. Terwijl geneesmiddelengebruik constant bleef hadden patiŽnten die ook ooracupunctuur kregen een zeer duidelijke pijnvermindering, waar die niet aanwezig was in de controlegroepen.

Eerder waren er al enkele studies (zie de referenties onderaan het originele artikel) die de ooracupunctuur onderzochten, maar de meeste studies waren niet van goede kwaliteit. Eťn studie met 36 proefpersonen vond geen duidelijk effect van electro-ooracupunctuur op chronische pijn.

De studie die we nu behandelen vond plaats in Frankrijk en werd gepubliceerd in het vakblad The Journal of Clinical Oncology. Negentig proefpersonen namen deel aan het onderzoek en werden willekeurig ingedeeld in drie groepen: een ooracupunctuurgroep waarbij de te prikken punten werden gelokaliseerd met een microvoltmeter (die het beste punt zoekt in een aangegeven zone), een ooracupunctuurgroep met placebopunten, en een acupressuurgroep met placebopunten (zaadjes werden gekleefd op de punten).

De proefpersonen namen gewoon hun pijnstillende medicatie verder, slechts enkelen hadden deze medicatie verminderd. Pijnscores werden geŽvalueerd na 2 maanden. Er was een zeer duidelijk verschil tussen de drie groepen: enkel de "echte" ooracupunctuurgroep verkreeg een pijnstillend effect; de andere twee placebogroepen hadden dat niet.

Aangezien ooracupunctuur een goedkope en weinig invasieve ingreep is met nagenoeg geen neveneffecten raden de auteurs de techniek aan in de behandeling van kankerpijnen. Kankerpijn is moeilijk te behandelen; volledige pijnverlossing is moeilijk maar deze studie toont aan dat ooracupunctuur een goede aanvulling is in het behandelingsrepertoire.

Nota: voor een latere studie over het effect van ooracupunctuur bij mensen met een heupfractuur, klik hier.