+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Spieren en gewrichten | 19 Jul 2006


Onderzoekers vonden in een Oostenrijks onderzoek dat ooracupunctuur bij ouderen met een heupfractuur er niet alleen in slaagde de pijn te verminderen maar ook de angst voor de komende operatie.

Achtendertig patiŽnten die een heupoperatie moesten ondergaan en daarvoor vervoerd werden in een ambulance, werden willekeurig ingedeeld in een ooracupunctuurgroep en een nep-ooracupunctuurgroep.  In de ooracupunctuurgroep behandelde men bilateraal drie punten voor heuppijn. In de nep-ooracupunctuurgroep werden neppunten gebruikt.

Voor en na de interventie gingen de onderzoekers angst- en pijnscores na. Men deed een bloedonderzoek en vroeg de patiŽnten naar de mate van tevredenheid van de behandeling.

Bij aankomst in het ziekenhuis hadden patiŽnten uit de ooracupunctuurgroep veel minder pijn,  minder angst en een significant lagere hartslag dan de mensen uit de nep-ooracupunctuurgroep. Ze gaven ook aan dat ze meer tevreden waren over de rit naar het ziekenhuis.

Ooracupunctuur is heel eenvoudig toe te passen en deze goedkope, non-invasieve techniek verdient meer aandacht in de gezondheidssector.