+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Spieren en gewrichten | 20 Dec 2006


Pijnklachten ter hoogte van de epicondyl (knobbel) van de elleboog komen veel voor. Een tenniselleboog of epicondylitis lateralis duidt op pijn aan de buitenzijde van de elleboog, en een golferselleboog of epicondylitis medialis op pijn aan de binnenzijde van de elleboog. Acupunctuur kan helpen voor beide klachten, maar het wetenschappelijk onderzoek heeft zich tot op heden gefocust op de behandeling van de tenniselleboog.

Een tenniselleboog is eigenlijk een ontsteking van de extensorpezen van de voorarm, daar waar die aanhechten aan de elleboog. Vaak begint de ontsteking na een relatieve overbelasting van deze pezen, die je pols helpen strekken. Uiteraard is dit vaak het geval bij (een slechte techniek tijdens) tennissen, maar ook bij poetsen, bureauwerk, timmerwerk,... Soms is een ergonomische aanpassing noodzakelijk: een andere racket, een betere zit- of werkhoogte, een ergonomische muis voor bij de computer.

De ontsteking kan zich na verloop van tijd ook uitbreiden naar de voorarm of naar de schouder, vaak in het verlengde van één van de aangetaste acupunctuurkanalen: meestal het Dikke Darmkanaal, maar soms is er ook uitstraling in het Longkanaal, Driewarmer-, Pericardium-, Hartkanaal,...

De acupunctuurbehandeling focust zich vaak op de elleboog zelf, maar soms gaan we ook zoeken naar triggerpunten of gewoon gevoelige (Ashi) punten in het verloop van bovenvernoemde kanalen. Soms gebruiken we ook punten rond de knie aan de zelfde zijde van de aangetaste elleboog.

Wat zegt het wetenschappelijk onderzoek over de behandeling van laterale epicondylitis met acupunctuur?

Vooreerst is er deze systematische bespreking, in 2004 gepubliceerd in Rheumatology (Oxford). Men evalueerde zes studies die het effect van acupunctuur op epicondylpijn op korte termijn nagingen. Alle zes toonden ze aan dat acupunctuur effectief was als pijnbestrijdende techniek, en vijf van de zes toonden aan dat acupunctuur meer effectief was dan de controlebehandeling. De studies verschilden qua opzet en ook qua behandelingsfrequentie, variërend tussen één- tot driemaal per week; meestal in het totaal zo'n acht tot twaalf behandelingen.

Wanneer we iets dieper ingaan op individuele onderzoeken zien we dat in een Zweedse studie 82 op 86 patiënten de studie voltooiden. Ze kregen tien behandelingen, gegeven door één en dezelfde therapeut. Evaluatie gebeurde door iemand anders die niet op de hoogte was wie er echte en wie er nepacupunctuur had gekregen. In de acupunctuurgroep had de helft van de deelnemers excellente resultaten, terwijl dat in de controlegroep slechts het geval was bij 21% van de deelnemers. Het verschil tussen de twee groepen was statistisch significant. Patiënten uit de acupunctuurgroep hadden een betere greep bij testafname, en patiënten uit de controlegroep hadden significant meer pijn tijdens heffen. Op lange termijn was er geen verschil meer tussen de twee groepen.

In een Duitse studie uit 1994 hadden 79% van de patiënten uit de acupunctuurgroep na één behandeling een pijnverbetering van tenminste 50%, tegenover 25% van de patiënten uit de controlegroep.

Een Chinese studie, gepubliceerd in het Journal Of Traditional Chinese Medicine in 2004, toonde aan dat moxibustie en puntinjectie een effectieve behandelingswijze was voor tenniselleboog. Puntinjectie is het inspuiten van een kruidenextract in een acupunctuurpunt, een therapie die in de lift zit in China maar nog niet veel gebruikt wordt in België. 96% van de proefpersonen had baat bij deze behandeling.

In de praktijk wordt vaak nog seven star needle en/of cupping gebruikt in de behandeling van tenniselleboog. Ik slaag er jammer genoeg niet in om iedereen te helpen die bij mij komt met een tenniselleboog, maar toch de meesten. Al bij al geloof ik dat het de moeite is om acupunctuur uit te proberen als behandeling van een tenniselleboog (of golferselleboog), best in combinatie met aangepaste levensstijl en stretchoefeningen.

Voor algemene informatie over acupunctuur en Chinese geneeskunde, gelieve de brochures te raadplegen die u kan downloaden onderaan deze pagina. Wenst u op de hoogte te blijven van nieuws over Chinese geneeskunde, schrijf u dan in op onze nieuwsbrief.