+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Kanker | 13 Dec 2006


Ginseng, in het Chinees ren shen, is ťťn van de bekendste Chinese kruiden. De veelgeprezen wortel komt veel voor in formules die soms al duizenden jaren oud zijn.

De beste en duurste ginseng is ginseng die in het wild gevonden wordt. Dit komt niet vaak meer voor, maar als er een wortel gevonden wordt kan die in zijn geheel wel 25.000Ä opbrengen!

In het American Journal of Epidemiology verscheen een nieuwe studie over het effect van ginseng op de overlevingskansen en levenskwaliteit van borstkankerpatiŽnten.

In een ziekenhuis in Shanghai namen zo'n 1455 patiŽnten deel aan de studie. Recrutering gebeurde tussen 1996 en 1998, en de patiŽnten werden gevolgd tot 2002. Naast hun reguliere kankerbehandeling ging men na wat hun ginsenggebruik was.

Zo'n 27% van de deelnemers aan de studie gebruikte reeds ginseng vůůr de diagnose van borstkanker was gesteld. Uit verschillende statistische analyses bleek dat diegenen die reeds ginseng gebruikten voor hun ziekte, een betere kans hadden op overleving en minder gezondheidsricico's liepen. Vergeleken met anderen die nooit ginseng gebruikt waren er significant minder sterfgevallen.

Uit verdere analyses bleek ook dat consumptie van ginseng nŠ de kankerdiagnose een duidelijk effect had op levenskwaliteit (QOL). De hoogste scores waren te vinden in het psychologisch en sociaal welbevinden. Hoe meer ginseng men consumeerde, hoe beter men zich voelde.

Deze resultaten zijn natuurlijk behartigend, maar voor diegenen die zich nu al naar de kruidenwinkel zouden reppen zou ik nog volgend advies willen meegeven: ginseng wordt zelden alleen gebruikt in de Chinese geneeskunde. Ginseng is verwarmend en is een tonicum; mensen die lijden aan insomnia kunnen bijvoorbeeld nog slechter slapen door ginseng te gebruiken. Nochtans wordt ginseng vaak gebruikt voor slapeloosheidsklachten, maar dan enkel in een formule met andere kruiden die de scherpe kantjes van de ginseng neutraliseren.
Het is dus altijd het beste om een correcte diagnose en een geschikte formule te hebben, aangepast aan uw individuele toestand, zodat er geen neveneffecten kunnen zijn.

Uit deze studie blijkt dat borstkankerpatiŽnten naast hun reguliere behandeling ook baat hadden bij het gebruik van ginseng. Integratieve geneeskunde, waarbij de patiŽnt behandeld wordt vanuit verschillende standpunten, wordt vaak toegepast in China, soms met goede resultaten. Hopelijk kunnen studies als deze bijdragen tot de verspreiding van deze gedachte.