+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Spieren en gewrichten | 08 Oct 2006


Een Japanse studie, die gepubliceerd werd in Acupuncture in Medicine en die u hier online kunt lezen, toont aan dat eenvoudige acupunctuur op het meest pijnlijke punt in de rug voor een onmiddellijke pijnverbetering zorgt.

De studie vond plaats in de bekende Meiji Universiteit in Tokyo, in het Acupunctuur en Moxibustie centrum.

Een groep van 31 patiŽnten die gescreend waren voor rugpijn namen deel aan dit onderzoek. Een orthopedisch chirurg zorgde ervoor dat ernstige rugproblemen die in aanmerking kwamen voor chirurgie, of die veroorzaakt werden door andere ziektes in deze studie uitgesloten werden.

Een groep van 15 patiŽnten kreeg echte acupunctuur op het meest pijnlijke punt in de rug, met de zogenaamde "pikkende mus" techniek. De overige 16 werden behandeld met placebo acupunctuur: een buisje zonder naald werd op het meest pijnlijke punt geplaatst waarna men op het buisje tikte. Er was geen verschil in naaldgevoel tussen de twee groepen.

Eventuele verbetering werd nagegaan aan de hand van de VAS pijnscores, en met de Schober test.

De resultaten kunt u in detail bekijken in het gepubliceerde werk. Er was een duidelijke verbetering in de rugpijn onmiddellijk na de behandeling. Er was een trend zichtbaar in de resultaten dat een sterker naaldgevoel een sterker effect had, maar dit verschil was niet signficant. Grotere studies zouden dit fenomeen, dat klassiek beschreven wordt in de Chinese literatuur, nog moeten bevestigen.

Naar de ervaring van de auteurs van dit onderzoek is het ook zo dat wanneer er een pijnverbetering optreedt na de eerste behandeling, de prognose van de behandeling meestal gunstig is: de rugpijn zal  men kunnen behandelen met de acupunctuur en moxibustie.