+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Oogziektes | 07 Oct 2006


De Chinese medische literatuur beschrijft oogziektes in groot detail sedert vele honderden jaren.

Sun Si-Miao (581-682) is ťťn van de bekendste Chinese dokters ooit, en de Yin Hai Jing Wei wordt normaal als een werk van zijn hand beschouwd. Het werk, dat vertaald werd naar het Engels door Unschuld en "Essential Subtleties on the Silver Sea" heet werd echter waarschijnlijk geschreven rond de 15de eeuw en uit respect aan Sun Si-Miao opgedragen.

Hoe het ook weze, het boek staat vol zeer duidelijke omschrijvingen en behandelingen van oogziektes die ook nu nog zeer courant zijn: blepharitis of ontsteking van de oogleden, conjunctivitis of bindvliesontsteking , trachoom of een infectieziekte van het bindvlies, trichiasis of haren tegen het oog, nyctalopia of nachtblindheid, glaucoom, jeuk,...

Andere verwijzingen in de literatuur zijn o.a. door Qian Song, een geleerde uit de Qing dynastie (begin 19de eeuw). Hij schreef een formule die ik met succes heb gebruikt in de behandeling van iemand die aan ernstige diplopia of dubbel zien leed. Het dubbelzien werd in dit geval veroorzaakt door een ernstige Leegte van de Lever.

Julian Scott heeft ook nog een interessant werk geschreven over de behandeling van oogaandoeningen met acupunctuur. Een Deense therapeut, John Boel, werd met de titel "Acupuncturist van de Eeuw" beloond. o.a. omdat hij negen totaal blinde mensen hun zicht had teruggegeven. Ik weet ook van Taiwanese dokters die met lange naalden prikken rond de ogen en daarmee ernstige ziektes zoals blindheid succesvol kunnen behandelen bij sommige patiŽnten. Deze technieken zijn niet eenvoudig en hebben als neveneffect al eens een blauw oog veroorzaakt, maar de resultaten zijn soms verbluffend.
Er is ook nog een case report over een succesvolle behandeling van retinitis pigmentosa in het Lantern magazine, Vol. 1-2, mei 2004, pp. 29-32.

Wat modern wetenschappelijk onderzoek naar acupunctuur en oogziektes betreft zijn er nog niet zoveel studies. Men kan begrijpen dat placebo onderzoek naar deze aandoeningen quasi onmogelijk is, en soms wordt dit euvel door critici als argument opgeworpen dat de studies niet sluitend zijn. Hetzelfde probleem is er overigens ook wanneer men het effect van chirurgie of massage nagaat op een welbepaalde aandoening, maar chirurgie en massage wordt wel breder aanvaard.

In de praktijk zien we echter dat oogziektes goed reageren op acupunctuur en/of Chinese kruiden.
Ik vond twee studies over het effect van acupunctuur op keratoconjunctivitis sicca of het "droge ogen" syndroom. Oostenrijkse onderzoekers behandelden 102 mensen die last hadden van droge ogen. Zij werden wekelijks geprikt gedurende 10 weken. Jongeren reageerden beter op de behandeling dan ouderen, en het beste resultaat werd geboekt bij de zogeheten functionele stoornissen.
In een Zweedse studie waren de effecten minder uitgesproken, maar de 25 patiŽnten gaven wel aan dat zij zich beter voelden na de 10 weken behandeling.

Indien u vragen zou hebben over de mogelijke behandeling van uw klacht, kunt u mij steeds bereiken via het contactformulier.