+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Hart en bloedvaten | 28 Sep 2006


Er zijn al atleten die dankbaar gebruik maken van de diensten van een acupuncturist. Acupuncturisten slagen er in om vele sportletsels te verbeteren (voor een niet-uitputtende lijst van aandoeningen die acupunctuur kan behandelen, zie de "Acupunctuur" brochure die u kan downloaden onderaan dit artikel).

Acupunctuur kan ook de fysieke prestaties op zich bevorderen. Sommige voetballers, lange-afstandslopers en andere sporters laten zich behandelen voor een match of evenement om een extra boost te krijgen- een legale boost in het tijdperk van illegale dopingmiddelen.

In oktober 2005 publiceerden Braziliaanse onderzoekers een studie waaraan 31 personen deelnamen. Zij hadden een sedentaire levensstijl. Dit wil zeggen dat zij geen ervaren sporters zijn. Ze werden willekeurig ingedeeld in een acupunctuurgroep, een nepacupunctuurgroep en een controlegroep. De personen in de acupunctuurgroep kregen tweemaal per week en gedurende vijf weken een acupunctuur/moxibustie behandeling.

De VO2-max kon niet be´nvloed worden in dit onderzoek, maar andere parameters zoals het hartritme gemeten t.o.v. de snelheid, de zuurstofopname boven de anaŰrobe drempel en de calorieverbranding verbeterden wel significant. Deze veranderingen zijn vergelijkbaar met de effecten van fysieke training. De auteurs vermoeden dat de veranderingen in het autonoom zenuwstelsel, veroorzaakt door de acupunctuurbehandeling, deze effekten kunnen verklaren.

In een Chinese studie onderzocht men 150 atleten. De helft van hen kregen electro-acupunctuur toegediend, de andere helft fungeerde als controlegroep. De atleten werden getest op 30m sprint, verspringen en de Cybex test. De atleten uit de acupunctuurgroep zetten statistisch significant betere sportprestaties neer.

Een ander land waar acupunctuur vaak gebruikt wordt om atleten te verzorgen, is Japan. In een studie onderzocht men het effect van acupunctuur op het fysieke en mentale welbevinden van Japanse topvoetbalsters tijdens competitie. Na elke match kregen de proefpersonen een acupunctuurbehandeling. Bepaalde parameters zoals het cortisolniveau verbeterden door de acupunctuur, net als spierspanning en vermoeidheid, en de gemoedstoestand. De auteurs besluiten dat acupunctuur het fysieke en mentale welbevinden van atleten bevordert.