+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Hart en bloedvaten | 10 Sep 2006


Gui zhi fu ling wan, een traditionele Chinese kruidenformule, zorgde o.a. voor een vermindering van reumatoÔde artritis activiteit, minder pijnlijke gewrichten en minder gezwollen gewrichten.
Daarnaast had de formule ook een gunstig effect op hart en bloedvaten: de kans op atherosclerotosche veranderingen nam af.

Gui Zhi Fu Ling Wan is een bekende formule, gecreŽerd door ťťn van de grootmeesters van de Chinese kruidendokters, Zhang Zhongjing. Bijna 2000 jaar geleden was hij de auteur van enkele werken die tot op heden bestudeerd worden door geleerden uit alle uithoeken van de wereld. In zijn boek Jin Gui Yao LŁe (EssentiŽle Prescripties van het Gouden Kabinet) noteerde hij voor het eerst de formule Gui Zhi Fu Ling Wan.

De formule wordt klassiek gebruikt voor patronen waarin Bloed Stase een belangrijke rol spelen. Zo wordt de formule vaak toegepast in menstruele stoornissen, maar ook in wat we in de westerse wereld omschrijven als bv. thromboses en atherosclerose (aderverkalking).

Japanse onderzoekers vonden echter dat de formule ook nuttig kan zijn in de behandeling van reumatische klachten (reumatoÔde artritis). In een relatief klein onderzoek van 16 proefpersonen vonden ze ten eerste dat de formule zoals te verwachten een gunstig effect had op het endotheel van de bloedvaten. Het endotheel vormt het binnenweefsel van de bloedvaten en speelt een belangrijke rol in de ontwikkeling van arteriosclerose of aderverkalking.

Ten tweede had de formule ook een effect op enkele processen die typisch zijn aan reumatoÔde artritis. De formule had niet genoeg effect op de ontstekingen zelf - daarvoor namen de patiŽnten verder hun reguliere medicatie- maar er was wel een significante reductie in het aantal ontstoken gewrichten, het aantal gezwollen gewrichten en ziekte-activiteit.

Gui Zhi Fu Ling Wan kan een rol spelen in de behandeling van reumatische aandoeningen en in de preventie van aderlijden.

In de Chinese geneeskunde kunnen ontstekingen van de gewrichten bij reuma wel effectief behandeld worden met technieken als acupunctuur, moxibustie, cupping of andere kruidenformules. Deze technieken worden beschreven in de brochure over pijnklachten die u hieronder kunt downloaden.