+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Maag en darmen | 05 Sep 2006


Sommige mensen hebben echt wel veel last van de hik. Zij kunnen niet meer normaal eten of liggen,...

Hardnekkige hik komt soms voor na een beroerte. Vaak is hardnekkige hik moeilijk te behandelen.

In een Taiwanees revalidatiecentrum en ook op een dienst neurologie in hetzelfde ziekenhuis behandelde men twee patiŽnten met een hardnekkige hik die niet gereageerd hadden op medicamenteuze behandeling.

In het onderzoek reageerden beide patiŽnten goed op een bijna-infrarood bestraling van de volgende acupunctuurpunten: ST36 Zu San Li, GV9 Zhi Yang en PC6 Nei Guan (klik op de links om naar een uitstekende website te gaan met visuele voorstelling en uitleg van deze acupunctuurpunten).

Deze drie acupunctuurpunten werden empirisch effectief bevonden in de behandeling van maag- en darmklachten. Zo kunnen zij de motiliteit (beweeglijkheid) van maag en darm beÔnvloeden, maagsapsecretie regelen. Ze worden gebruikt om klachten van de spijsvertering te reguleren.

Na ťťn behandeling was ťťn van de patiŽnten na drie uur voorgoed van zijn hik af. De hik keerde niet meer terug. De andere patiŽnt kreeg gedurende acht dagen elke dag ťťn behandeling. Zijn hik verminderde progressief tijdens de behandeling, en na acht dagen was ook hij er vanaf.

Dit onderzoek toont aan dat bijna-infrarood bestraling van acupunctuurpunten te overwegen is als alternatief voor medicamenteuze behandeling van hardnekkige hik. Het is een pijnloze non-invasieve behandeling zonder neveneffecten.

Gewone klassieke acupunctuur, waarbij de punten geprikt worden i.p.v. bestraald, kan ook effectief zijn in de behandeling van de (hardnekkige) hik. Klik op de volgende links om een Engelstalig verslag te lezen van de volgende studies:

Acupunctuur behandelt aanhoudende hik na hart- en longtransplantatie.

Klinische observatie van 47 patiŽnten met aanhoudende hik behandeld met acupunctuurpunt LI17 Tian Ding.

Acupunctuurbehandeling beŽindigt snel hardnekkige hik na hartinfarct. Nadat acht soorten medicatie en verschillende tecnieken waren uitgeprobeerd op de patiŽnt verdween de hik snel na behandeling van het acupunctuurpunt GV14 Da Zhui.

Acupunctuurbehandeling voor persistente hik. Nog een verslag van twee patiŽnten die uiteindelijk genezen werden van hun hik door acupunctuur.