+++

Stationsplein 59
8770 Ingelmunster
Tel. 051 699 005


Spieren en gewrichten | 01 Sep 2006


Er zijn vele mogelijke oorzaken van schouderpijn, maar één van de meest voorkomende oorzaken van schouderpijn is het impingementsyndroom.

In het geval van impingementsyndroom wordt de schouderpijn veroorzaakt door een inklemmen van de pezen van de rotator cuff, een slijmbeurs en de pees van het caput longum van de bicepsspier tegen het schouderdak(1). De rotator cuff is een groep spieren en pezen die de arm in de schouderkop stabiliseert en rotatie van de arm toelaat. De bewegingsruimte van deze pezen en spieren is echter beperkt, daar zij kunnen schuren tegen het schouderdak. Dat schouderdak wordt gevormd door beenderige uitsteeksels en harde ligamenten. Omdat de zachte pezen en spieren bij het heffen van de arm schuren tegen het harde schouderdak kunnen ontstekingen en scheurtjes ontstaan in de spieren, pezen, slijmbeurs en/of gewrichten.
Enkele overzichtelijke voorstellingen van deze soort schouderpijn vind je hier en hier, en een korte video van de pijnlijke beweging hier .

Verschillende behandelingen zijn mogelijk: vermijden van de pijnlijke bewegingen ( zoals ruiten wassen, plafond schilderen,...), rekkingsoefeningen, spierversterking, ultrasone behandeling, infiltratie met corticosteroïden (cortisone) of chirurgisch via een kijkoperatie.

In China en sedert een paar decennia ook in het Westen wordt schouderpijn vaak behandeld met acupunctuur. Een recente studie toont aan dat acupunctuur meer effectief was dan ultrasound in de behandeling van het impingementsyndroom.
Een groep mensen met schouderpijn door impingementsyndroom werden willekeurig verdeeld in twee groepen: 44 mensen kregen een acupunctuurbehandeling, en 41 ultrasone behandeling. Daarnaast kregen ze ook nog een oefenprogramma mee om thuis uit te voeren. De acupunctuurbehandeling werd gedurende vijf weken tweemaal per week uitgevoerd door kinesitherapeuten, net als de ultrasone behandeling.
De patiënten werden gedurende 12 maanden opgevolgd. Het resultaat was dat beide groepen verbeterden, maar na 12 maanden bleek er een significant verschil te zijn tussen de twee groepen: mensen die acupunctuur hadden gehad hadden minder pijn en functioneerden significant beter dan de mensen die ultrasone behandeling hadden gekregen.

Dit onderzoek toont aan dat acupunctuur een bruikbare therapie is in de behandeling van schouderpijn veroorzaakt door het impingementsyndroom.

Nota: in mijn praktijk maak ik voor dergelijke klachten ook dikwijls gebruik van cupping, een techniek waarbij glazen of plastieken potten vastgezogen worden op de pijnlijke plaatsen om de pijn en te verbeteren (voornamelijk door een effect op de bloedcirculatie).


1.  Dos Winkel et al, Orthopedische geneeskunde en manuele therapie, Bohn Stafleu Van Loghum, 1993, p. 133.