Het aantal diabeteslijders in de voorbije twintig jaar bijna verachtvoudigd (bron: De Standaard, artikel van 12 juni 2006). Er bestaan wel al een aantal geneesmiddelen die de ziekte kunnen afremmen, maar ze kunnen die nog niet echt stoppen. Daarom blijft men verder zoeken naar behandelingsmethodes.
Diabetes werd al meer dan tweeduizend jaar geleden vermeld in De Innerlijke Klassieker van de Gele Keizer. Gedurende tweeduizend jaar werd er al getheoretiseerd en gezocht naar effectieve behandelingsmethodes van diabetes. De ziekte kende verscheidene namen doorheen de geschiedenis van de Chinese geneeskunde: xiao ke, xiao dan, ge xiao, xiao zhong. Sedert de introductie van Westerse geneeskunde in China wordt meestal de benaming tang niao bing gebruikt.
In China gebruikt men acupunctuur, Chinese kruiden en Westerse geneesmiddelen om de klachten te verhelpen.
In een nieuw onderzoek had een combinatie van Chinese kruiden (Trichosanthes kirilowii, Polygonatum sibiricum, Dioscorea oppostia, Panax ginseng, en Stevia rebaudiona) en chromium een matig maar significant effect op de bloedsuikerspiegel. De kruiden werkten langzaam in op negen van de tien proefpersonen die nog nooit eerder behandeld waren voor diabetes. Na stopzetten van de kruiden verdween dit effekt. Maar bij opnieuw toedienen van de kruiden behaalde men ditmaal snel opnieuw een gunstiger bloedsuikerspiegel.
Hoewel men nog niet weet hoe de Chinese kruiden werken, besluit men toch dat de kruiden werkzaam zijn, misschien vooral in het begin van type 2 diabetes. Dit onderzoek was beperkt door het kleine aantal proefpersonen. Hopelijk wordt er snel geld vrijgemaakt voor een grotere studie.
|